+385 91 2737 250         info@solutions-guide.info

Nekontrolirana potrošnja vode od strane gostiju u hotelima i apartmanima može uzrokovati značajno visoke režijske troškove. Ovakva praksa se pokazala nepovoljnom za profit turističkih objekata, stoga se vlasnici istih sve više okreću raznim investicijama u sustave za uštedu vode. Prema istraživanjima, gosti u hotelskoj sobi na godišnjoj razini potroše od 50.000 do 250.000 litara vode, ovisno o opremljenosti sobe. Trend potrošnje vode će u budućnosti sve više rasti, stoga vam u nastavku teksta donosimo smjernice kako da ostvarite uštedu vode u hotelima i apartmanima.

1. Spriječite curenje i neracionalno korištenje vode

Gosti nerijetko znaju zaboraviti zatvoriti slavinu ili nekontrolirano trošiti ovaj prirodni resurs od životne važnosti. No, vlasnici hotela i apartmana na ovo stanje ne mogu utjecati jer bi to dovodilo u pitanje posjećenost samog turističkog objekta. Kako bi se ove situacije spriječile, postoji mogućnost ugradnje pametnih senzora na slavine. Na ovaj način se smanjuje potrošnja vode čak do 50%. Sustav prati razinu vlage i otkriva istjecanje vode,  te se automatski prekida dovod vode u slučaju puknuća cijevi.

2. Ugradite uređaje za regulaciju mlaza vode

Jeste li znali da investicijom u implementaciju setova za uštedu vode možete smanjiti svoje račune i do 70%? Ovi revolucionarni setovi štede vodu i energiju, bez gubitka komfora kod gostiju. Ušteda vode će doprinijeti uštedi energije koja se koristi za zagrijavanje vode. Na ovaj način doprinosite očuvanju vodnih resursa i zaštiti okoliša. Kroz 10 minuta tuširanja dnevno možete smanjiti emisiju CO2 za 460kg godišnje. Kada se zbroji cijena investicije i mjesečna potrošnja, njihovo korištenje je povoljnije i ekološki opravdanije. Ukoliko ne znate koje uređaje odabrati, najbolje potražite savjet stručnjaka koji će vas uputiti na “pravo mjesto”.

3. Provjerite instalacije

Održavanje instalacija je od izuzetne važnosti te ima direktnu kontrolu nad količinom vode koja se koristi u turističkim objektima. Curenje vode iz vodokotlića ili toaleta može izazvati veću potrošnju, a samim time i veće račune za vodu. Npr. jedna kap u sekundi iz slavine može godišnje potrošiti oko 5.000 litara vode. Ovdje se također mogu pojaviti problemi sa tlakom i/ili nepravilnim vodomjerom.  Troškovi održavanja su neznatni, nasuprot moguće potrošnje vode koja može biti enormna. 


Ukoliko trebate besplatan stručan savjet na koji način smanjiti svoje troškove, a pri tome ne izgubiti na kvaliteti poslovanja – ispunite naš kratak upitnik. Također, možete ispuniti naš kontakt obrazac i dogovoriti sastanak.