+385 91 2737 250         info@solutions-guide.info

Svaki vlasnik restorana teži ka tome da njegov ugostiteljski objekt bude što posjećeniji i popularniji, no to ne polazi svima za rukom. Razlozi neuspjeha mogu biti mnogobrojni – od loše pripremljene hrane, ne provođenja marketinga, zanemarivanja gostiju i sl. Stoga je izuzetno važno napraviti analizu i utvrditi uspješnost svih segmenata poslovanja. Mi vas želimo usmjeriti na ono najvažnije, odnosno pružiti vam nekoliko korisnih savjeta kako da vaš restoran bude posjećeniji i uspješniji.

1. Stavite naglasak na kvalitetu hrane i higijenu restorana

Najgore iskustvo koje gosti mogu doživjeti u restoranu je trovanje hranom ili odsustvo higijene. Za ovakve situacije vaš ugostiteljski objekt može platiti visoku cijenu, a ugled će zauvijek biti narušen. Kako bi izbjegli ove nevolje, obratite pažnju da osoblje koje rukuje hranom izgleda uvijek čisto i uredno. Prostor i namještaj trebaju biti dezinficirani, bez prisustva prašine i masnoće. Vodite računa da je toalet uvijek čist, te da ne nedostaje antibakterijskog sapuna za pranje ruku. 

Kada je riječ o hrani – sirova hrana i zelje trebaju biti adekvatno odvojeni kako ne bi došlo do unakrsne kontaminacije ovih namirnica. Mjere opreza kod ispravnosti namirnica su izuzetno važne – naročito kada se radi o mesu. Ukoliko je moguće, istaknite certifikat o godišnjem zdravstvenom pregledu jer može dati presudnu odluku kod gosta kada je odabir restorana u pitanju.

2. Pobrinite se da prezentacija jela bude primamljiva

Najčešći faktor na temelju kojega gosti odlučuju o odabiru restorana je ponuda hrane. Stoga, prezentacija jela ovdje igra vrlo važnu ulogu. Potrudite se da vaš jelovnik bude istaknut na vidljivo mjesto te da fotografije hrane budu kvalitetno odrađene. Samo pogled na lijepo serviran tanjur kod čovjeka izaziva glad, stoga nemojte štedjeti kod kreiranja jelovnika.

3. Neka vaš restoran bude i online prisutan

U današnje vrijeme je poznata izreka: “Ukoliko niste na internetu – smatra se da ne postojite”. Nemojte se opirati trendovima, nego se prilagodite i težite ka tome da budete ispred svoje konkurencije. Uložite u izradu web stranice, kako bi se gosti mogli uvijek informirati o ponudi hrane te novitetima. Kada je riječ o društvenim mrežama, Instagram je trenutno vrlo popularan kod restorana. Fotografije hrane su izuzetno angažirane od strane korisnika, stoga nemojte propuštati ovu priliku.

4. Potrudite se da gosti restorana budu zadovoljni

Kažu: “Dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje” – a kada su restorani u pitanju ova izreka ima ogromno značenje. Zadovoljan gost će uvijek preporučiti restoran gdje je imao dobro iskustvo, ali gosti koji su imali neugodno iskustvo znaju biti izuzetno oštri. Loše recenzije se sada mogu ostavljati bilo gdje na internetu, a ugostiteljima koji ne obavljaju dobro svoj posao ovo često zadaje glavobolje. Potrudite se da vam svaki gost u restoranu bude najvažniji. Obratite pažnju na sve – od ljubaznost osoblja do prezentacije, te kvalitete hrane i pića.

5. Sagledajte troškove restorana

Restorani imaju izuzetno visoke troškove – od režijskih do troškova namirnica, pa sve do troškova inventara, te vođenja stalne higijene ugostiteljskog objekta. Upravo iz tih razloga, vlasnici su u stalnoj potrazi za rješenjima u snižavanju troškova, bez narušavanja kvalitete poslovanja. 

Od svih uslužnih djelatnosti, restorani najviše troše vode i plina, a s potrošnjom električne energije su u top 5. Analizirajte svoje račune za ove režijske troškove i potražite povoljnija rješenja kojima ćete uštedjeti značajnu količinu novca, bez smanjenja kvalitete poslovanja.
Nemate vremena za istraživanje ili vam nedostaju izvori za pružanje točnih informacija?  Kontaktirajte nas i besplatnim savjetima ćemo vam pružiti točne i provjerene informacije na temelju vašeg poslovanja. Također, možete ispuniti naš upitnik za suradnju i ubrzo ćemo vam se javiti.